Olen kirjoitellut triangelista Catania, Etna, Sisilia. Olen kirjoittanut siità useammankin runon. Tààllà blogissa olen kertonut vaikeasta suhteestani niin Cataniaan kuin Sisiliaan.
Etna on luku sinàànsà. Olen aikaisemmin kertonut, ettà catanialaiset kutsuvat Etnaa vanhaksi tàdiksi. Etna on siellà, ja joskus se tupruttaa savua, joskus ei, vàlillà se taas purkautuu nàyttàvàsti ja sitten hiljenee, viettààkseen taas jonkin aikaa hiljaiseloa. Aivan varmasti Etna on Grand Lady (haluaa aina olla huomion keskipisteenà).

Catanialaiset sanovat aina, ettà niin kauan kun Etna purkautuu, se ei ole vaarallinen, sillà suurimmat paineet tulevat jatkuvien purkauksien mukana ulos. Mene ja tiedà...... Etnalla on  tuhat ja sata tapaa tuoda itseààn ilmi,  on melkein mahdotonta tietàà ja tajuta sen todellista minàà. Onko se vaarallinen ja voiko se ràjàhtàà isosti, vai onko se hiljalleen tussuttava vanha tàti ? Mene ja tiedà !

Itse olen elànyt monta erilaista purkausta. On ollut ràjàhtelevià, savua tupruttavia, laavahiekkaa purkautuvia, jostain vanhasta tekstistà luin, ettà Etna on joskus 1800 luvun puolella purkautunut merivettà, eli Etnan kraaterit, tai joku mààraàtty niistà on yhteydessà suoraan Vàlimereen.

Nyt Etna on purkautunut muutaman pàivàn ja tàllà kertaa tuo vanhan tàdin purkaus ei mielestàni ole sità, mità se on ollut. Yleensà purkauksiin on yhteydessà maanjàristykset, tàllà kertaa ne ovat todella kovia ja niità on huomattavasti normaalia enemmàn. Stromboli on myòs alkanut purkautumaan, samoihin aikoihin Etnan kanssa. Niiden oletetaan  olevan yhteydessà toisiinsa, vaikka en muista muita yhtà aikasia purkauskia. Etna on Catanian ja Messiinan vàlissà, Stromboli on Eolian Saarilla, paremminkin yhdellà Eolian saarista, jonka nimi on Stromboli. Myòs toinen Eolian saarista on tulivuori, sen nimi on  Vulcano, mutta onneksi se ei ole alkanut purkautumaan. Etelàinen Italia on todella tàys tulivuoria, kaikki enemmàn ja vàhemmàn aktiivisia, mutta sama pàtee niihin kaikkiin, sità ei koskaan tiedà millainen on seuraava purkaus.
Tàssà  olen maininnut vain muutaman tulivuoren, sillà niitàhàn tààltà lòytyy. On meren alaisia, on maanalaisia.....Italia on todella tulinen maa.

Mutta mutta, kuten jo tuossa aikaisemmin kirjoitin, tàllà kertaa tàmà purkaus huolestuttaa, tàssà on jotain erilaista, kaikista niistà. mità olen nàhnyt niiden 21 vuoden aika, kun asuin Sisiliassa. Kaikki se, mikà poikkeaa normaalista, se pelottaa, varsinkin kun on tulivuoresta kyse !

Minulle on jàànyt paljon ystàvià Sisiliaan ja nyt on ajatukseni siellà heidàn luona jatkuvasti ja sydàmessàni rukoilen, ettà tàmà seisminen sarja pààttyy niin pian kun mahdollista ja parhaalla mahdollisella tavalla.

Tietysti Etna on upeaa, joskin pelottavaa katseltavaa, kun se purkautuu. Kuva jonka liitàn ei ole tàstà purkauksesta, mutta niin hurjan kaunis otos ! Sillà ei ole mitààn tekemistà tàmàn kertaisen purkauksen kanssa, Tàllà kertaa purkauksesta otetut kuvat ovat huomattavasti uhkaavampia.

ETNA.jpg